(Ser at innlegget ble kanskje litt vel langt, men jaja, sånn kan det gå!)
De siste ukene har vært preget av forberedelser til særemnet.
Oppgaven var ganske grei; finn en roman som interesserer deg, og lag en problemstilling basert på boken. Eneste kriteriet er at den er tilgjengelig på norsk og at det er samtidslittereatur.
Nå er det riktig nok flere år siden jeg leste bøker fast (nå går det mest i faglitteratur og artikler), men heldigvis hadde skolen fått overtalt Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger til å komme til oss for å gi oss innsikt og tips i hva som er aktuelt nå i bokverdenen.
Hun presenterte flere bøker, og fortalte oss om at det var blitt populært for norske forfattere å skrive sin egen historie inn i romanene sine. Blant bøkene som ble nevnt var Gaute Heivolls "Før jeg brenner ned", som jeg på et senere tidspunkt valgte å bruke til særemnet.
Valget av bok var sånn sett ganske tilfeldig, men jeg hadde notert meg ned bøkene som Cathrine Krøger anbefalte, så jeg hadde dette som utgangspunkt. Jeg så at "Før jeg brenner ned" var tilgjengelig på skolebiblioteket, og tenkte at den sikkert ville egne seg både som lesestoff og særemnestoff.
Kort fortalt handler boken om historien om en av norges største pyromanhendelser som fant sted i en liten bygd utenforbi Kristiansand i 1978. Forfatteren forteller både pyromanens histore og sin egen, og han legger det fram slik at det blir en parallel mellom han selv og pyromanen.
Hvis jeg skulle ha tegnet en kurve som viste arbeidsinnsatsen min med særemnet, ville den ha vært ganske lav i begynnelsen, for å så stige voldsomt før presentasjonsøyeblikket. Det var mye annet jeg måtte forholde meg til på skolen, både innleveringer og prøver i de andre fagene, så lesing av boken falt litt utenfor prioriteringen. Etterhvert som fristen begynte å nærme seg, innså jeg at jeg måtte dedikere tid til lesing. Etter noe tilfeldig lesing, etterfulgt av lesesesjoner der jeg pløyet igjennom opptil 50-100 sider, ble jeg omsider ferdig med boken. Men lesingen var bare begynnelsen.
Nå som boken var lest, kom neste store utfordring: Finne en passende problemstilling.
Jeg leste forskjellig stoff om boken på nett som jeg hadde tidligere funnet. I tillegg hørte jeg litt rundt i klassen på hva folk hadde valgt som problemstilling. I samme uke som framføringen skulle holdes hadde jeg omsider fått formulert problemstillingen:
"Se på hvordan forfatteren blander inn både fiksjon, fakta og seg selv inn i boken, og hvordan dette fungerer"
Nå som jeg hadde en problemstilling som jeg kunne jobbe med, ble alt mye enklere, og tidspresset følte jeg ikke så mye som en gjerne burde noen dager før framføring. Tidligere hadde jeg sett gode intervju og reportasjer om boken og forfatteren, og i tillegg ble det tatt opp mange viktige momenter i bokomtalene til de forskjellige avisene. Med en viss idé om hva jeg ville ha med, laget jeg meg en disposisjon i Google Docs. Der hadde jeg også samlet kildene jeg hadde brukt underveis, i tillegg til notater. Etter jeg ble fornøyd med disposisjonen, åpnet jeg Keynote og laget lysbilder med overskrifter tatt fra disposisjonen.
Arbeidet med presentasjonen gikk ganske greit nå som jeg hadde overskriftene å forholde meg til, og jeg startet å fylle ut med punkter som jeg tenkte jeg burde ha med. Etter litt "triksing" fikk jeg hentet ut bildene av avisene som ble brukt i TV2 sin Nett-TV reportasje om boken, slik at jeg kunne bruke disse i presentasjonen.
I presentasjonen starter jeg med generelle opplysninger om boken og forfatter, går deretter over til et handlingsreferat og kommentar til bokens oppbygning. Deretter legger jeg fram om hvordan fiksjon og fakta brukes i verket og hvordan dette fungerer. Det er også mye fokus på hvordan forfatterens egen historie blir presentert og vekslet mellom i boken. Til slutt følger en oppsummering om hvordan alt dette her tilsammen bidrar til å gjøre "Før jeg brenner ned" til en velskrevet, god roman.
Etter en siste finpuss kvelden før, var omsider presentasjonen klar til framføring.
Jeg hadde ikke laget noe manus, hvertfall ikke som jeg hadde skrevet ut, men jeg følte at jeg hadde såpass mye som jeg kunne si om boken at det burde gå fint uten.
Selve framføringen gikk ganske greit, men jeg merket at jeg brukte mye mindre tid enn det som var planen og antagelig glemte å nevne ting som jeg tenkte på forhånd ville være greit å si noe om. Heldigvis fikk jeg noen gode oppfølgingsspørsmål som lot meg fortelle mye av det som jeg det som jeg egentlig skulle ha nevnt under framføringen.
Oppsummert: Arbeidsprosessen til særemnet var variert i tempo, med noen veldig effektive økter mot slutten. Framføringen av presentasjonen gikk ganske bra, selv om jeg i ettertid kom på flere elementer som jeg egentlig skulle sagt noe om, men i kombininasjon med oppfølgingsspørsmålene, er jeg fornøyd med hvordan det gikk og nå er det greit å vite at jeg er ferdig med det :)