Sider

torsdag 2. september 2010

Arven fra antikken

Keiser Augustus, en kjent figur fra antikken
Vi har arvet mye forskjellig fra antikken
En av de mest åpenbare arvestykkene er språket. Flere av språkene som snakkes i dag i Europa stammer fra latin, eksempelvis italiensk, fransk, rumensk, spansk og portugesisk. Selv om latin ikke forekommer som morsmål lengre, er det fortsatt like aktuelt for vitenskapsfolk, da alle planter og dyr oppgis også med latinske navn. 

Grunntankene bak begrepene demokrati og republikk stammer fra antikken, selv om begrepene riktignok har et annet innhold i dag enn da. Mens grekerene hadde demokrati for utvalgte borgere, omfatter moderne demokrati alle borgerene i samfunnet.

De påfallende tidsepokene brukte også antikken som inspirasjonskilde i forskjellig grad.
Renesansen var en periode der antikken skulle gjenfødes igjennom kunst og litteratur. Barokken var også inpirert og under klassisismen ble kunsten og literaturen fra antikken omtrent kopiert.
Vi finner ofte også elementer fra antikken i moderne byggverk.
Tankene fra de greske tenkerene la grunnlaget for moderne filosofi og vitenskap, og de romerske hærførerene ble forbilder for senere militære ledere. Dagens vestlige hærer deles fortsatt inn i enheter tilsvarende inndelingen som ble brukt i de gamle romerske hærstyrkene.

Vi ser også antikken brukes som inspirasjon i underholdningsbransjen. Det finnes enorme mengder med TV-serier, filmer og dataspill som bruker antikken som utgangspunkt. Filmene og TV-seriene tar gjerne for seg personer/fortellinger/legender som utspiller seg i antikken, og ofte mikses fiksjon med historiske fakta. Dataspillene legger gjerne mer vekt på kriger og slag, der en f.eks. styrer en spartaner i strid, eller kanskje hele romerske hærer. Underholdningsbransjen har masse å hente ved å la seg inspirere av antikken og vil kunne bruke den like mye i fremtiden som den gjør i dag.

Antikken har tydelig satt sine spor i dagens samfunn og fortsetter like fullt å være en inspirasjonsskilde innen de fleste områder, enten om det skulle være filosofi, kunst eller underholdning. Det er altså liten tvil om at antikken har sin rolle i grunnlaget for hvordan vårt samfunn er i dag og vår utvikling opp igjennom historien.

Kilder:
“Tidslinjer” – W. Nygaard, 2009, Aschehoug
Tittelbildet til dette blogginnlegget har innhold som stammer fra følgende kilder:

1 kommentar:

  1. Spennende det du trekker inn om underholdning/spill. Det er et spennede utgangspunkt for en senere oppgave i historie.

    Ellers har du mange fine tanker om læring/undervisning i forrige innlegg.

    SvarSlett