I dag fikk var professor Torstein Jørgensen hos oss på Jåttå. Til vanlig jobber han ved Misjonshøgskolen i Stavanger og der han underviser i kirke- og misjonshistorie. Han holdt et kåseri-inspirert foredrag for oss der han tok for seg middelalderen.
I foredraget tok han blant annet for seg forskjellene som var mellom kristendommen og norrøn mytologi ved f.eks. gravskikker. Etter norrøn gravskikk, ble folk lagt i gravhaug med eiendeler og verdifulle gjenstander, mens i middelalderens kristendom skulle folk begraves i bakken, graven skulle være flat og hodet til den avdøde skulle ligge mot øst og ha beina mot vest, slik at de kunne stå opp og se Jesus den dag han kom tilbake.
Han fortalte også om hvor forskjellig vår virkelighetsforståelse er nå i forhold til slik det var i middelalderen. For oss er det de ting som kan sanses som er virkelige. F.eks. tenker vi at et stuebord er virkelig fordi vi kan se det og ta på det. Tilsvarende har vi også forskjellige oppfinnelser som teleskop og måleinstrumenter, som lar oss bekrefte virkeligheten av noe foruten det vi kan sanse på egenhånd. I middelalderen så de anderledes på dette. De tenkte at fysiske gjenstander og verden vi levde i bare var en refleksjon av den åndelige. De var opptatt av å leve i samspill med de gode kreftene og unngå de onde.
Noe annet han fortalte om som jeg ikke var klar over, var at det er lite som tyder på at Norge ble tvangskristnet med vold i middelalderen. I stedenfor ble det brukt overtalelse og list, i kombinasjon med at personer av høy rang i samfunnet frontet religionen.
Alt i alt, var det et lærerikt og intressant foredrag som gav god innsikt i hvordan livet kan ha vært i middelalder Norge og vi fikk avkreftet/bekreftet noen myter om denne tidsepoken
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar